Печати

Децата од двојазичната група “ Мозаик“ која функционира во рамките на струшката градинка “Сонце“, покажаа како се споделува љубов, радост, тага, насмевка и прегратки. 

Со насолзени очи тие денеска се разделија од своите другарчиња кои на есен ќе тргнат на училиште.

“Само заедничкото живеење, дружење, почитување е иднина“ вели Лидија Коваческа( родител). 

Но, по 12 години труд, малку недостасуваше да останат без работа двете воспитувачки Венера Јанеска и Зуал Реџепоска, кои трпеливо и со многу љубов ги учат најмалите македончиња и албанчиња да живеат заедно, а не еден покрај друг. Владата донесе мерки за замрзнување на вработувањата во јавниот сектор.

“Овие дечиња ги всадуваат корените на заедничкиот соживот“ вели Венера Јанеска ( воспитувачка).
“Кога би имало вакви паралеки уште понатаму нашколо тоа би биоло уште поибаво за нашиот крај“ изјави Зуал Реџепоска ( воспитувачка).

Владата сепак одлучи да го преземе финансирањето на проект "Мозаик" во детските градинки по повлекувањето на Швајцарската агенција за соработка и развој која изминатите 10 години ја финансираше неговата имплементација.  

Росица Голабоска
Превземено од веб страницата на Алфа Телевизија (линк)

За Центарот за Заедничка Основа

The Centre for Common Ground (CCG as SFCG is known in Europe) has been working toward reconciliation, interethnic relations and stability in the Western Balkans since 1994, beginning with Macedonia and later expanding into Kosovo after war erupted there. Although inter-communal tensions never exploded into full civil strife as they did in Kosovo, Macedonia did balance on the verge of civil war in early 2001 and sharp divides still exists between ethnic Macedonians, Albanians, Turks and Roma. Read more ...

Следни настани

Нема следни настани

Контакт

ул. Ленинова бр.72-1/10
1000 Скопје
Република Македонија
тел: 02 3118 572
e-mail:Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.